Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.

Infobrochure voor nieuwe leden

Artikel index

Welkom bij Scuba Diving Team Oostende vzw

januari 2020

Klik hier voor onze flyer!

Het grootste deel van het aardoppervlak bestaat uit oceanen, zeeën en meren. De onderwaterwereld is ongelooflijk rijk en daarbij bevindt zich de grootste diversiteit aan levende wezens zich in de bovenste 20 meter zone. Het spreekt voor zich dat we als duiker een bevoorrechte positie innemen om deze rijkdom van dichtbij te mogen aanschouwen. Daarbij hoeven we niet eens ver te reizen om te kunnen genieten van de fantastische onderwaterwereld.

Dichtbij, net over de Nederlandse grens, bevindt zich een uitgebreid biotoop: Zeeland met het Grevelingenmeer en de Oosterschelde, zeer toegankelijke gebieden die krioelen van het onderwaterleven. Duiken is een avontuurlijke sport, maar toegankelijk voor iedereen. Treed in de voetsporen van Jean-Jacques Cousteau en leer duiken onder begeleiding van een Instructeur met wereldwijd erkende licentie, die je op eigen tempo, stap voor stap de vereiste theoretische, zwembad- en openwatervaardigheden aanleert.

Het zweven in een driedimensionale ruimte, daarbij het observeren van de planten en de dieren onder water, is zo anders dan aan de oppervlakte. Het spreekt voor zich dat men niet zomaar kan beginnen duiken in open water; niet iedereen is daar fysiek en mentaal voor opgeleid. Het is dan ook de bedoeling dat een technische en fysieke training gecombineerd met een theoretische kennis, je in de toekomst veilig in voor jou ongekende wateren zal loodsen. Dat je daar geen kampioen zwemmer voor hoeft te zijn is een feit. Aan de maximum leeftijd om hieraan deel te nemen zijn geen grenzen geplaatst.

Duikschool Scuba Diving Team Oostende (kortweg SDTO) biedt u een volledige opleiding waarvan je zeker tevreden zal zijn.

Veel succes!

Deze kleine brochure geeft u wat meer inzicht over de werking van de club en is tevens een leidraad voor de nieuwe leden.


De Club

 • De club is een vzw, waarvan de Raad van Bestuur bestaat uit 7 leden.
  • Voorzitter: Philippe Neuville
  • Secretaris: Danny Styns
  • Penningmeester: Pascal Pype
  • Bestuursleden: Kevin Coudenys, Nele Dely, Jane Kesteman en Kris Lingier
 • Naast de Raad van Bestuur staat de Trainerscommissie in voor de opleiding van de verschillende brevetten.
 • Onze club is aangesloten bij een erkende duikfederatie:
  VVW‑Duiken vzw www.vvw-duiken.be die op haar beurt lid is van de Vlaamse Vereniging voor Watersport vzw (VVW vzw). VVW‑Duiken vzw maakt ook deel uit van De Belgische Federatie voor Onderwateronderzoek en- Sport (BEFOS vzw).

De trainingen

Elke donderdagavond van 21.00 tot 22.00 uur. Het clublokaal is open vanaf ± 20.15 uur.

Eenmaal per jaar wordt in september, een opleiding voor nieuwe leden gestart (max. 15). Je kan je alvast inschrijven op onze wachtlijst. Dit kan door een e-mailtje te zenden naar de SDTO-mailbox.

Jouw trainers worden voorgesteld en het zijn deze mensen die je kunnen antwoorden of doorverwijzen met eventuele vragen. Nadat je een drietal lessen hebt gevolgd, beslis je of je al dan niet verder gaat.

Duikschoolhoofd: Danny Styns 


Activiteiten

Op het prikbord staat alle info + inschrijfmogelijkheid. De geplande activiteiten vind je ook terug op onze website onder de link 'Agenda'.


Internet

Onze webpagina vind je terug op https://www.sdto.be

Op onze webpagina vind je allerlei info terug, zoals de agenda, een minicursus duiktabellen, een minicursus Nitrox, de ledenlijst (in het privaat gedeelte), het verslag van de creatieve cel en de SDTO-infobrochure.

Verder kun je nog:

Webmaster: Danny Styns Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.


Duikend lid worden - Lidgeld

Inbegrepen in het lidgeld:

 • Toegang tot het clublokaal;

 • Theorielessen Duiker 1-ster, 2-ster en 3-ster;

 • Toegang tot de zwembadtraining - ongeveer 45 keer per jaar

 • Praktijklessen Duiker 1-ster, 2-ster en 3-ster;

 • Gebruik van clubmaterieel tijdens de zwembadtrainingen (met voorang voor de kandidaten Duiker 1-ster);

 • Deelname aan clubactiviteiten, -uitstappen en -reizen;

 • Aansluiting bij nationale- en internationale duikfederaties (VVW-Duiken, CMAS en Cedip);

 • Abonnement op het tijdschrift VAREN;

 • Verzekering bij duikongevallen.


Lidgeld per jaar te betalen in januari

 • € 120,00 voor het eerste duikende lid (€ 15,00 korting als je jonger bent dan 19 jaar); 

Het Stadsbestuur van Oostende verleent aan alle Oostendse jongeren tot maximum 19 jaar die aangesloten zijn bij een lokale sportvereniging, een gedeeltelijke terugbetaling van het lidgeld. Het wil zodoende het sporten in clubverband aanmoedigen en de jonge clubleden een duwtje in de rug geven. De subsidie bedraagt maximum 10,00 euro en wordt eenmalig toegekend per sportjaar. Indien het lidgeld minder is dan de subsidie, wordt het volledige lidgeld aan de betrokkene terugbetaald.

 • € 115,00 voor duikende leden uit hetzelfde gezin en voor niet inwonende kinderen onderworpen aan onderhoudsgeld van het eerste duikende lid, inbegrepen;

 • Bovenop het lidgeld als niet-gebrevetteerde duiker betaal je ook eenmalig € 25,00 als instapvergoeding + € 37,00 voor het kleurrijke handboek Duiker 1-ster + € 20,00 voor je persoonlijk duikboekje + € 40,00 voor de homologatie van de vereiste modules Zuurstoftoediening en Basic Life Support + € 20,00 voor de homologatie van je Duiker 1-ster brevet;
  = samen met het basislidgeld: € 247,00 (14 tot 18 jaar) / € 262,00 (meer dan 18 jaar).

 • Bovenop het lidgeld als gebrevetteerde duiker (en je komt van een andere duikfederatie) dan betaal je € 20,00 voor de inschalingskosten + € 20,00 voor je persoonlijk duikboekje.
  = samen met het basislidgeld: € 145,00 (14 tot 18 jaar) / € 160,00 (meer dan 18 jaar).
   
 • € 80,00 voor Jeugdduikers (10 tot 13 jaar). Jeugdduikers die, vanaf 14 jaar de overstap maken naar Duiker 1-ster (basislidgeld = € 105,00), worden ontslagen van de eenmalige instapvergeding.
   
 • Steunende leden: minimum € 25,00.

Storten kan op rekeningnummer BE34 9730 1542 8690 BIC: ARSP BE 22 t.n.v. Scuba Diving Team Oostende vzw, Snippenstraat 8, B-8450 BREDENE, met vermelding van lidmaatschap SDTO + je naam.

inbegrepen: verzekering, lidgeld duikfederatie, lidgeld Scuba, ingang zwembad enz...

Geef je naam, adres enz... door aan de secretaris: Danny Styns Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.


Wie aansluit in de loop van het jaar 

 1. Het lidgeld

 • Naargelang de resterende maanden van het lopende jaar krijg je per trimester (niet in 1/12-den) een vermindering op een gedeelte van het lidgeld (niet op het deel dat aan de federatie moet betaald worden = € 45,00)
 • bvb. je sluit aan op 1 september, dan betaal je: (het jaarlidmaatschap = 120,00 - 45,00 voor de federatie) / 3 = 25,00 voor de volgende 4 maand + de 45,00 voor de federatie = samen € 70,00. Ben je nog niet gebrevetteerd, dan betaal je slechts € 50,00.
 • Jeugdduikers (10 tot 13 jaar) betalen, ongeacht wanneer men start tussen 1 januari en 31 augustus, € 80,00.
 • Jeugdduikers (10 tot 13 jaar) betalen, ongeacht wanneer men start tussen 1 september en 31 december, € 50,00.
 1. De opleiding en brevetten
 • Bovenop het lidgeld als niet-gebrevetteerde duiker betaal je ook eenmalig € 25,00 als instapvergoeding + € 37,00 voor het kleurrijke handboek Duiker 1-ster + € 25,00 voor je persoonlijk duikboekje + € 30,00 voor de vereiste modules Zuurstoftoediening en Basic Life Support + € 15,00 voor de homologatie van je Duiker-1-ster-brevet;
 • Bovenop het lidgeld als gebrevetteerde duiker (en je komt van een andere duikfederatie) dan betaal je € 15,00 voor de inschalingskosten van je brevet +  € 20,00 voor je persoonlijk duikboekje +  € 8,00 NOB-duiktabel .

Storten kan op rekeningnummer BE34 9730 1542 8690 BIC: ARSP BE 22 t.n.v. Scuba Diving Team Oostende vzw, Snippenstraat 36, B-8450 BREDENE, met vermelding van lidmaatschap SDTO + je naam.

Inbegrepen in het lidgeld:

 • Toegang tot het clublokaal;
 • Theorielessen Duiker 1-ster, 2-ster en 3-ster;
 • Toegang tot de zwembadtraining - ongeveer 45 keer per jaar
 • Praktijklessen Duiker 1-ster, 2-ster en 3-ster;
 • Gebruik van clubmaterieel tijdens de zwembadtrainingen (met voorang voor de kandidaten Duiker 1-ster);
 • Deelname aan clubactiviteiten, -uitstappen en -reizen;
 • Aansluiting bij nationale- en internationale duikfederaties (VVW-Duiken, CMAS en Cedip);
 • Abonnement op het tijdschrift VAREN;
 • Verzekering bij duikongevallen.

Geef je naam, adres enz... door aan de secretaris: Danny Styns Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.


Medische formaliteiten

Jaarlijks wordt een medisch onderzoek vereist (o.a. ook voor de verzekering). Dit medisch onderzoek dient plaats te vinden tussen 15 november van het lopende jaar en 15 januari van het volgende jaar en moet ten laatste op 17 januari aan Danny Styns worden bezorgd. Je kan het blanco medisch getuigschrift downloaden op onze website of er eentje vragen aan Danny Styns.

Opmerking:
Het medisch getuigschrift van wie zich in de loop van het jaar aansluit vervalt ambtshalve op 15 januari!

De ervaring leert dat sportduiken - zowel door mannen als door vrouwen - op verantwoorde wijze kan gebeuren door personen van jeugdige leeftijd tot hogere leeftijd. Een jaarlijkse sportkeuring, waarbij onder meer bijzondere aandacht wordt besteed aan het ademhalingssysteem, het hart en de bloedsomloop, neus-, keel- en oorregio en een korte neurologische check-up, is meestal voldoende. De buizen van Eustachius (verbinding met de schedelholte) moeten goed doorgankelijk zijn om de druk naar behoren te kunnen compenseren. Het gebit moet in goede staat zijn omdat er zich geen luchtbellen tussen eventuele tandgaatjes zouden kunnen opstapelen. Het dragen van een bril kan geen probleem zijn, daarvoor bestaan er speciale duikbrillen. Iemand die een blijvende trommelvliesperforatie heeft mag niet duiken, dit in verband met het risico voor oorontsteking. De duiker moet jaarlijks een medische keuring ondergaan. Om deze keuring eenvormig en degelijk te laten verlopen werd er van uit de Federatie een "persoonlijke medische steekkaart" opgesteld. De eerste maal dat u naar uw dokter gaat voor een medische controle wordt u gevraagd deze persoonlijke medische steekkaart mee te nemen. Het is een goede leidraad voor de arts. U dient zelf wel vooraf deze fiche getrouw aan te vullen.

Onze club heeft een clubdokter die zich gespecialiseerd heeft in duikgeneeskunde:

dr. Neuville Philippe
Nieuwpoortsesteenweg 721
B-8400 Oostende
(059 51 10 34)


Materiaal

Enkel je zwembroek (voorlopig nog verplicht). Een handdoek en eventueel douchezeep moet je zelf meebrengen.

Het basismateriaal, het zogenaamde ABC-materiaal kan je gratis gebruiken van de club (loodgordel, zwemvinnen, duikbril en snorkel). Tijdens de trainingen is ook ander materiaal (fles, jacket, ontspanners) vrij te gebruiken. Daarbuiten kan materiaal uitgeleend worden, mits het betalen van een verbruiksvergoeding.

Wij raden wel iedereen aan om geleidelijk zelf het ABC-materiaal aan te schaffen.

Voor openwaterduiken is een duikcomputer nodig. Je kan deze huren in een duikwinkel, lenen van iemand of zelf aanschaffen. Wij helpen je om te bepalen welk type duikcomputer het best bij jou past!

 

Materiaalbeheerders: Alain Muller & Luc Hubert


Duikboek

Aan te kopen via materiaalverantwoordelijke en uitgegeven door de federatie (€ 20,00): bevat een duikmap, inhoud duikboekje, logboekje en een pochetje voor het logboekje.

Verder vinden we nog in dit boek:

 • persoonlijke gegevens, medische onderzoeken.

 • brevetten en kwalificaties.

 • evaluaties (afgenomen duikproeven)

 • omschrijving van de doelstellingen en bekwaamheden van de verschillende proeven ingedeeld in brevetten en modules.


Artikel 12 van de Verordening duiksport in de provincie Zeeland

 1. Het is de duiker verboden planten en wieren uit te steken, af te snijden of te vervoeren, dan wel dieren nodeloos te verontrusten, te vangen, te doden of te vervoeren of dat te trachten of in het algemeen schade aan de natuur toe te brengen

 2. Het is de duiker verboden artikelen of voorwerpen bij zich te hebben, die duidelijk tot doel hebben om daarmee planten, wieren, of dieren te vervoeren of te bemachtigen.

 3. Het is verboden op of in de nabijheid van een duiklocatie platen of dieren, dode exemplaren of delen van planten of dieren, behorende tot een door Gedeputeerde Staten aangewezen soort, voorhanden te hebben.

 4. Gedeputeerde Staten kunnen in bijzondere gevallen ontheffing verlenen van het in de voorgaande leden van dit artikel genoemde verbod.


Logboek

Aan te kopen voor € 5,00 via de materiaalbeheerder of zijn assistent.

In dit logboek worden je duiken genoteerd.

Datum, duikdiepte, duiktijd, mededuiker(s) ...... vinden we er terug.


SDTO-hoodie

Je kan ook een warme hoodie met het SDTO-logo op de rug bestellen:

Prijs € 35,00 te bestellen bij Nele Dely.


Cedip-kaart - CMAS-kaart

Na het behalen van je brevet ontvang je via het VVW en voor een bijdrage van € 15,00 de CMAS- en de Cedip-kaart.

Dit bedrag dien je te betalen aan de duikschoolverantwoordelijke vóór de homologatieaanvraag van ieder brevet.

Met deze kaart kan je in het buitenland het bewijs van je brevet aantonen. Deze kaart geeft geen jaarlijkse vervaldatum.

Je ontvangt tevens een CMAS-kaart.

De CMAS-kaart is geldig gedurende 1 kalenderjaar en kan enkel bekomen worden indien de duiker/duikster in orde is met het medisch getuigschrift.

Met deze kaart kan je in het buitenland het bewijs van je brevet en medische keuring aantonen.


Tot slot

Heb je meer informatie nodig, wend je dan tot de verantwoordelijken, het bestuur, de trainers of alle leden.

Overtuigd dat een nieuwe wereld op je staat te wachten, alvast welkom bij de Scuba-familie.

 

Met sportieve watergroeten,

De Raad van Bestuur

Tags:

| Privacy & Disclaimer |

© 1982-2020 Scuba Diving Team Oostende vzw. All Rights Reserved. Designed By Duukertje.